رفتار کودک

چگونه از غفلت هیجانی در کودک آگاه شویم؟

خدمات تن دار نیک
  • مرجع آزمون های آنلاین رایگان
  • شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
  • فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
  • ارائه آموزش های صوتی و تصویری
  • ارائه مطالب علمی و روان شناسی
  • گروه سنی کودکان تا بزرگسالان

یکی از پدیده هایی که در روانشناسی نادیده گرفته شده، موضوع غفلت هیجانی در کودکی است چراکه این مسئله نادیدنی و خاموش است. برخلاف غفلت فیزیکی و یا سوءاستفاده های دوران کودکی که نشانه های مشهودی مثل زخمها و سوختگی و غیبت از مدرسه دارند، غفلت هیجانی به دلیل اینکه نشانه بیرونی ندارد به راحتی تشخیص داده نمیشود.

 علاوه بر این غفلت هیجانی تا بزرگسالی حتی توسط خود کودک ناشناخته باقی می ماند و تنها زمانی شناخته می شود که در بزرگ سالی نشانه های آن را مشاهده کند.

غفلت هیجانی شکل های مختلفی دارد، از والدینی که از فرزندشان انتظار بالایی دارند و به آنها با توجه گوش نمیدهند گرفته تا آن هایی که احساسات کودک را تائید نمی کنند و باعث میشوند او نسبت به خود نامطمئن شود.

 زمانی که والدین از نظر هیجانی با کودکشان هماهنگ نباشند هیچ حس مثبتی را به او منتقل نمی کنند. بعد از این موضوع، ایجاد حس خود ارزشمندی برای کودک بسیار سخت میشود

فرزندان چه والدینی بیشتر از بقیه درگیر غفلت هیجانی می شوند؟

 اول از همه باید گفت بیشتر والدین تلاش می کنند تا بهترین موقعیت را برای فرزندانشان فراهم کنند. برخی از آنها ممکن است در کودکی تجربه غفلت داشته باشند و بنابراین نتوانند به فرزندانشان حس توجه را منتقل کنند. هرچند برخی از سبک های فرزندپروری به خودی خود می توانند منجر به غفلت هیجانی شوند.

والدین مستبد: والدینی که قوانین سختی داشته و در کنار آن به فرزندانشان توجه نمی کنند بارزترین س بک فرزندپروری ای را دارند که منجر به غفلت هیجانی می ش ود. بچه هایی که با این نوع فرزندپروری بزرگ می شوند در بزرگسالی یا نسبت به قوانین شورش می کنند و یا با سرخوردگی بیش از حد نسبت به آنها عکس العمل نشان می دهند.

والدین سهل گیر: این والدین برای فرزندانشان حدومرز مشخص نمی کنند و به آنها در کنترل هیجاناتشان کمک نمی کنند. بچه هایی که در این خانواده ها بزرگ می ش وند در بزرگسالی با تعیین مرز و حدود برای خود مشکل دارند.

والدینی که ویژگی های خودشیفتگی دارند: این افراد دنیا را با محوریت خود می بینند. بین تأمین نیازهای والد و فرزند، اولویت نیازهای والد است.

 بچه هایی که با این ویژگی بزرگ می شوند در بزرگسالی برای شناخت نیازهای خود دچار مشکل می شوند و در حالت بدتر خود را مستحق برآورده شدن خواسته هایشان نمی بینند.

 والدین کمال گرا: این افراد باور دارند بچه هایشان همواره می توانند بهتر از چیزی باشند که هستند. اگر فرزند آنها در یک آزمون همه موارد را به جز یکی نمره کامل بگیرد همان یک نمره پایین باعث می شود والدین او را تشویق نکنند. این بچه ها در بزرگسالی انتظارات زیادی از خود دارند که موجب اضطراب میشود و علاوه بر این باور می کنند که هیچ گاه به اندازه کافی خوب عمل نمی کنند.

والدین غایب: والدین به دلایل زیادی مثل مرگ، بیماری، طلاق، ساعات کاری طولانی و … می توانند از زندگی فرزندشان غایب باشند. بچه های این والدین عموما وابسته به خود بزرگ می شوند و اگر فرزند ارشد باشند با مسئولیت پذیری بیش از سن خود رشد می کنند. بسیار نگران خانواده هستند و مانند بزرگسالان رفتار می کنند. در بزرگ سالی هم این افراد بیش از ظرفیت خود مسئولیت پذیر خواهند بود.

نشانه های غفلت هیجانی

به گفته دکتر جونیس وب، نشانه های غفلت هیجانی که در سنین بالاتر خود را نشان میدهند عبارت اند از

بی حس بودن و یا جدا بودن از احساسات

احساس اینکه چیزی گم شده بدون اینکه بدانند چه چیزی ست

احساس تهی بودن از درون

به سادگی نامید و یا خسته شدن

اعتماد به نفس پایین

کمال گرایی

حساسیت به طرد

شفاف نبودن نسبت به انتظارات از دیگران و یا از خود

باید توجه داشت نشانه های غفلت می تواند بیشتر از اینها نیز باشد ولی مهم ترین آنها در لیست بالا ذکر شده اند. علاوه بر این وجود یکی از این نشانه ها به تنهایی نمی تواند به معنای مورد غفلت قرار گرفتن باشد ولی بیشتر از یک مورد می تواند علامت خوبی برای این وضعیت

منبع:

Webb, J. (۲۰۱۲). Running on Empty: Overcome Your Childhood .Emotional Neglect. New York, NY: Morgan James Publishing

منبع
ravanboneh
نمایش بیشتر

ریحانه نصر اصفهانی

کارشناس ارشد روان شناسی بالینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: