اضطراب

6 علامت که نشان می­‌دهد اختلال اضطراب دارید

خدمات تن دار نیک
  • مرجع آزمون های آنلاین رایگان
  • شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
  • فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
  • ارائه آموزش های صوتی و تصویری
  • ارائه مطالب علمی و روان شناسی
  • گروه سنی کودکان تا بزرگسالان

اضطراب، مانند سایر عواطف، طبیعی است و همه‌­ی ما گاهی دچار آن می­‌شویم. اما اگر این احساس متناسب با شرایط نباشد، اضطراب دردسرساز خواهد شد. ممکن است به خاطر امتحان، مصاحبه­‌ی کاری یا قرار عاشقانه مضطرب شوید و این سالم و طبیعی است. اما اگر بدون دلیل خاص دچار علائم اضطراب و استرس می­‌شوید یا کارهای روزمره (مثل بیرون رفتن از خانه) شما را دست‌پاچه می­‌کند، بهتر است به متخصص سلامت روان مراجعه کنید. اگر می­‌خواهید بدانید اضطرابتان قابل کنترل است یا نه، باید علائم آن را بشناسید.

1. علائم فیزیکی اضطراب و استرس

علائم فیزیکی اضطراب و استرس شامل دل‌درد، تعریق، سردرد، تپش قلب و اختلال در تنفس است. اگر هربار کسی شما را به جایی دعوت می‌­کند دل‌درد می‌­گیرید، اگر با هر بار بیرون رفتن از خانه (حتی وسط زمستان) عرق می­‌کنید یا هنگام صحبت با غریبه پای تلفن حس می‌­کنید قلبتان دارد از جا کنده می­‌شود، احتمالا اضطرابتان سالم و طبیعی نیست. اگر بدن طوری به عوامل استرس­زای روزمره واکنش نشان دهد که انگار شیر درنده دنبالش کرده، این اضطراب دیگر سالم نیست و شما باید به دنبال دلایل و سپس درمان آن باشید.

2. علائم شناختی 

مشکل حافظه، اختلال در تمرکز و بی­‌خوابی هم از نشانه­‌های اختلال اضطرابی است. اگر خوابتان نمی‌­برد یا چند بار در طول شب از خواب می‌­پرید چون مدام به چیزهای استرس‌­آور فکر می‌­کنید، یعنی اضطرابتان به شما غلبه کرده است. اگر نتوانید روی کار تمرکز کنید، یک فیلم را کامل ببینید یا کتابی را تمام کنید یا اگر مدام اتفاقاتی را که اخیرا برایتان افتاده فراموش می­‌کنید، یعنی مضطرب هستید. اگر اضطرابتان نسبت به یک چیز (حتی یک مسئله­‌ی غیرمنطقی) شدید باشد، عملکرد طبیعی­تان مختل می‌­شود.

همه­‌ی ما گاهی انجام کارهای ناخوشایند یا دشوار را به تاخیر می‌­اندازیم اما اگر بیشتر وقت خود را صرف دوری از انجام کار می­کنید، بهتر است برای اضطراب خود کمک دریافت کنید.
همه­‌ی ما گاهی انجام کارهای ناخوشایند یا دشوار را به تاخیر می‌­اندازیم اما اگر بیشتر وقت خود را صرف دوری از انجام کار می­کنید، بهتر است کمک دریافت کنید.

3. تعلل و اجتناب از نشانه‌های اضطراب‌

تعلل زیاد و اجتناب، خواه تعلل در انجام هر کاری که باعث بروز اضطراب در شما می­‌شود (مانند کنار گذاشتن کار مهم یا نخواندن ایمیل تا وقتی که برای روبه‌­رو شدن با آن آماده شوید) و خواه دوری از انجام هر کار کوچک، هر دو نشانه‌­ی اختلال اضطراب هستند. همه­‌ی ما گاهی انجام کارهای ناخوشایند یا دشوار را به تاخیر می‌­اندازیم اما اگر بیشتر وقت خود را صرف دوری از انجام کار می­کنید، بهتر است کمک دریافت کنید.

4. دغدغه‌­ی فکری و نگرانی مداوم 

اگر نگرانی بیش از حد نمی­‌گذارد عملکرد طبیعی داشته باشید یا آن‌­قدر دغدغه­‌ی فکری دارید که نمی‌­توانید روی کار تمرکز کنید یا شب­‌ها بخوابید، احتمالا دچار این اختلال هستید. در این حالت ذهنتان آن­‌قدر مشغول است که توجهتان از محیط اطراف پرت می­‌شود و آن­‌قدر در طوفان افکار استرس‌­زا غرق می­‌شوید که راه فرار را فراموش می­‌کنید. اضطرابتان زمانی حالت طبیعی خود را از دست می‌­دهد که زندگی را مختل سازد. اگر اخیرا دچار یک بیماری شده­‌اید و به خاطر آن مضطرب هستید، طبیعی است اما اگر با هر بار عطسه کردن فکر می­‌کنید قرار است بمیرید، اصلا طبیعی نیست.

5. احساس بی­‌قراری و پریشانی ناشی از استرس

اگر حساس شده‌­اید، مدام تکان می­‌خورید و فورا عصبانی می­‌شوید، احتمالا مضطرب هستید. می‌دانیم که عصبانیت چطور خود را به شکل اضطراب درمی‌­آورد اما آیا می‌­دانستید همین مساله هم می­‌تواند به هیبت عصبانیت در بیاید؟ خشم راهی است برای محافظت از خود در برابر افکار استرس‌­آور. شما با فریاد زدن بر سر دیگری، اضطراب خود را گردن یک نیروی بیرونی می­‌اندازید و اگر مدام در حرکت باشید، وقت برای تامل روی افکار اضطراب­‌آور نمی­‌ماند. اما هیچ یک از این واکنش‌­ها در بلندمدت موثر و مفید نیست. اگر بیشتر اوقات پریشان و بی­‌قرار هستید، مدام حرکت می­‌کنید و سر هر چیز کوچک به شما برمی‌­خورد یا سر دیگران داد می­‌زنید، دچار اختلال جدی اضطراب هستید.

شما با فریاد زدن بر سر دیگری، مضطرب بودن خود را گردن یک نیروی بیرونی می­‌اندازید و اگر مدام در حرکت باشید، وقت برای تامل روی افکار اضطراب­‌آور نمی­‌ماند.
شما با فریاد زدن بر سر دیگری، اضطرابتان را گردن یک نیروی بیرونی می­‌اندازید و اگر مدام در حرکت باشید، وقت برای تامل روی افکار اضطراب­‌آور نمی­‌ماند.

6. حمله­‌ی عصبی ناشی از اضطراب

ما معمولا حمله‌­ی عصبی را با حمله­‌ی قلبی اشتباه می‌­گیریم. خیلی راحت می­‌توان گرفتگی قفسه­‌ی سینه، تپش قلب، تعریق و لرزش، تنگی نفس و دل­‌درد را با حمله­‌ی قلبی اشتباه گرفت. لازم است علائم حمله­‌ی قلبی را بشناسیم تا درصورت بروز آن فکر نکنیم دچار حمله‌­ی عصبی شده­‌ایم یا در شرایط برعکس به­‌جای تماس با روان­شناس به 911 زنگ بزنیم. حملات عصبی مکرر از علائم اختلال ترس است.

برای این­که بدانید اضطرابتان طبیعی است یا خیر از خود بپرسید: آیا این وضعیت قابل کنترل است؟ اگر اضطراب مانع از خواب، کار، تعامل اجتماعی یا انجام کارهای مهم می­‌شود، بهتر است دنبال تراپیست بگردید. اگر بیشتر از شش ماه می­‌شود که در بیشتر ایام هفته مضطرب هستید، وقت آن رسیده که به روان­شناس مراجعه کنید و از او کمک بخواهید.

منبع
psychologytoday
نمایش بیشتر

عظیمی

کارشناس ارشد روان شناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
error: