4 نکته برای کنار آمدن با استرس و اضطراب
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
این مطلب دربارهی استرس کنار آمدن با شرایطی است که پیامد آن مبهم است و ممکن است شامل هرچیز، از قرار عاشقانه گرفته تا درمان بالینی یا تست دادن، باشد. با درمانکده همراه باشید تا 4 نکته مهم و موثر برای کنار آمدن با استرس را یاد بگیرید.
کنار آمدن با استرس
با درک بعضی از اصول میتوانیم رویکردی برای کنار آمدن با استرس و این شرایط طراحی کنیم. اما باید در نظر داشته باشید که ممکن است یک روش که برای یک نفر بسیار موثر است، برای دیگری کارآمد نباشد. همهچیز به وضعیت شما بستگی دارد که در ادامه بیشتر درمورد آن توضیح میدهیم. این روشها برای کنار آمدن با استرس به شما کمک میکنند.
1. اگر مستعد احساس درماندگی یا افسردگی هستید، برای کنار آمدن با استرس، بدبینی تدافعی را امتحان کنید
هنگام قرار گرفتن در موقعیت استرسزا، میتوانید از برخی اطلاعات عینی برای تخمین احتمال نتیجهی مثبت استفاده کنید. مثلا، اگر کنکور دادهاید، احتمالا درصد مورد نیاز برای قبول شدن در دانشگاه مد نظر خود را میدانید. اگر تحت درمان سرطان پستان قرار گرفتهاید، میدانید چند درصد از افراد دچار سرطان مشابه به نتیجهی مثبت دست پیدا میکنند.
اگر از لقاح مصنوعی استفاده کردهاید، نرخ موفقیت در افراد همسن و سال خود را میدانید. اگر در آزمون رانندگی شرکت کردهاید، میدانید چند درصد از افراد طی اولین تلاش یا بعد از سه بار قبول میشوند. اگر نسبت به این آمارها مطلع نیستید و فکر میکنید دانستن آنها به شما کمک میکند، میتوانید از منابع معتبر این اطلاعات را به دست آورید.
این دسته از اطلاعات پایه به شما کمک میکند با واقعبینی بدانید میزان امیدواری چقدر بالاست. اطلاع از این آمارها به خصوص زمانی مفید است که روش بدبینی تدافعی را برای کنار آمدن با استرس انتخاب کنید. یعنی نسبت به احتمال نتیجهی ضعیف آگاه هستید اما با توجه به آمارهای اولیه، امیدوارید که امکان نتیجهی مثبت وجود دارد.
این تعادل به شما انگیزه میدهد تا حتی در موقعیتهایی که افسرده و ناامید میشوید، با پشتکار به مسیر خود ادامه دهید. اگر احتمال بروز ناامیدی در شما وجود دارد، استفاده از روش بدبینی تدافعی بیشتر از این نصیحت کلی که «مثبت فکر کنید» به شما کمک میکند.
2. برای مقابله با استرس خود، بدانید که احساس درونی شما باعث تغییر در واقعیت بیرونی نمیشود
شانس موفقیت اغلب ساکن است اما میزان امیدواری به شدت دستخوش تغییر میشود. اگر این واقعیت را بپذیرید، بیشتر احساس آرامش خواهید داشت.
بهتر است آنقدر به احساس امیدواری یا ناامیدی درونی خود نسبت به هر نشانه یا اتفاق کوچک حساس نشوید. امیدواری بیش از حد باعث بالا رفتن احتمال موفقیت نمیشود ولی ناامیدی هم احتمال موفقیت را پایین نمیآورد. شاید شنیدن این حرف برایتان دشوار باشد اما به آرام شدن هیجانات ناشی از کنار آمدن با شرایط تنشزا کمک میکند.
3. خوشبینی یا بدبینی نسبت به شرایط به وضعیت روحی خودتان بستگی دارد و ممکن است با افرادی روبهرو شوید که از روش شناختی متفاوتی کمک میگیرند
من هنگام کنار آمدن با شرایط مضطرب و گوش به زنگ هستم. دوست دارم برای پیامدهای گوناگون آماده باشم و سر فرصت با دقت بررسی کنم که در صورت بروز هرگونه اتفاق چطور رفتار خواهم کرد.
در مقابل، مادرم باور دارد تا اتفاقی نیفتاده نباید نگران بود. روش من برای کسی که روش شناختی او شبیه به مادرم است، زمان و انرژی زیادی میطلبد. درست است که فکر کردن به هرگونه اتفاق که در نهایت رخ نمیدهد زمان زیادی تلف میکند، اما روش من از بروز غافلگیری جلوگیری میکند و باعث میشود راحتتر با شرایط کنار بیایم.
این روش برای من موثر است و احساس میکنم با استفاده از آن میتوانم شرایط تنشزا را تحمل کنم چون حتی اگر روشم کار و نیروی زیادی میطلبد، برای من مکانیزم مناسبی است. اگر روش شناختی دیگران با شما متفاوت است، باید بدانید آنها براساس روشی که برایشان موثر است با شرایط کنار میآیند.
لازم نیست همه شبیه به هم باشیم. اگر تفاوت را بپذیریم، یاد میگیریم از همنشینی با کسانی که روششان با ما فرق دارد لذت ببریم. حتی اگر روش طبیعی و ذاتی شما برای مقابله با استرس یک چیز است، ممکن است بخواهید در شرایط خاص از حمایت کسانی برخوردار شوید که متفاوت با شما عمل میکنند.
4. برای کنار آمدن با استرس باید یاد بگیرید هر موقعیت چقدر قابل توجه است
اگر در شرایط استرسآور به سر میبرید و توجه کافی به این وضعیت نداشته باشید، در نهایت فضای کافی برای پردازش رویداد، گرفتن بهترین تصمیمات و مراقبت از خود را نخواهید داشت. درمقابل، اگر تمام جنبههای زندگی را متوقف کنید چون در موقعیت استرسآور به سر میبرید، با فکر و خیال بیش از حد خودتان را از بین خواهید برد.
اگر (مثل من) مستعد دغدغهی فکری یا بررسی بیش از حد موضوع هستید، بهتر است محدودیتهایی روی خود اعمال کنید. مثلا، وقتی نیاز به تحقیق و بررسی را در خود احساس میکنم، این کار را در باشگاه انجام میدهم. همزمان که روی تردمیل میدوم، با گوشی سرچ میکنم اما به محض اینکه زمان باشگاه به پایان رسید، دست از جستجو برمیدارم و به کارهای دیگر میرسم.
لازم است خودتان را خوب بشناسید تا تعادل میان توجه و پرت کردن حواس خود از موضوع را برقرار کنید و اگر معمولا غرق فکر میشوید، راهی برای اعمال محدودیت پیدا کنید.
تراپی روشهای مختلفی برای مهار دغدغهی فکری، نگرانی و دلشوره پیش روی ما میگذارد که همگی پشتوانه علمی دارند. شما میتوانید با مراجعه به کتاب با این روشها آشنا شوید اما همچنین میتوانید خود را به پیدا کردن روشهای متناسب با خود، مثل روش تردمیل من، ترغیب کنید.
باید ببینید چه چیزی باعث میشود حواستان از موضوعی که نگرانتان کرده پرت شود و این ملاحظات را تبدیل به روشهای شخصی کنید. روشهای که خودتان کشف میکنید، حتی روشهایی که به ظاهر ساده است، به اندازه روشهای علمی ارزش دارد.