خودشناسی

چگونه با اتفاقات غیرمنتظره مقابله کنیم؟

خدمات تن دار نیک
  • مرجع آزمون های آنلاین رایگان
  • شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
  • فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
  • ارائه آموزش های صوتی و تصویری
  • ارائه مطالب علمی و روان شناسی
  • گروه سنی کودکان تا بزرگسالان

ما هر روز با همه نوع سورپرایز و اتفاق غیرمنتظره روبه‌رو هستیم. بعضی از آنها واقعا بی‌اهمیت هستند، اما بعضی‌ دیگر بزرگ هستند،‌ یا اتفاقات غیرمترقبه‌ی طبیعی هستند که باعث مسائل و مشکلات زیادی می‌شوند. در واقع،‌ زندگی پر است از اتفاقاتی که گاهی زندگی روزمره‌‌ی ما را تحت شعاع قرار می‌دهند. بعضی از آنها ممکن است خوب باشند و بعضی دیگر خوب نباشند. بعضی خوشایند باشند و بعضی دیگر ناخوشایند.

بیشتر مردم ترجیح می‌دهند کنترل زندگی‌شان را در دست داشته باشند و بنابراین بیشتر دل‌شان می‌خواهد هر روز را به همان شکل روزهای قبل سپری کنند. چون وقتی در محیط‌ها و موقعیت‌های آشنا قرار دارند و کارهای هرروزه‌شان را انجام می‌دهند و مزاحمت یا تغییر خاصی در زندگی‌شان وجود ندارد، احساس امنیت بیشتری می‌کنند.

شما چطور با اتفاقات غیرمنتظره و سوپرایزها روبه‌رو می‌شوید؟ دچار استرس می‌شوید؟ دست و پای‌تان را گم می‌کنید؟ آشفته و پریشان می‌شوید؟ عصبانی می‌شوید؟

افرادی هستند که نه‌تنها کنار آمدن با تجربیات جدید برای‌شان سخت است، حتی برای تجربه‌های مثبت و چیزهای کوچک هم عزا می‌گیرند و زندگی برای‌شان جهنم می‌شود. به‌عنوان مثال:

  • همسرتان سرِ صبحی به شما می‌گوید، برای عصر بلیت تئاتر خریده است. با اینکه هیچ برنامه‌ای برای عصر ندارید، برای‌تان سورپرایز بوده و برنامه روزانه‌ی شما را خراب کرده است.
  • می‌خواهید یک فنجان قهوه برای خودتان درست کنید، اما می‌بینید قهوه تمام شده.
  • وقتی به ایستگاه اتوبوس و مترو می‌رسید، متوجه می‌شوید اتوبوس یا قطار با کمی تأخیر می‌رسند.
  • رئیس‌تان از شما می‌خواهد محلِ نشستن‌تان را عوض کنید؛ واقعاً سخت است!‌

این‌ها موقعیت‌های ساده‌ای هستند. گاهی اتفاقات غیرمنتظره کمی جدی‌تر هستند. به‌عنوان مثال:

  • سر جلسه امتحان متوجه شوید جواب‌ها را نمی‌دانید چون قسمت اشتباهی از کتاب را خوانده‌اید.
  • متوجه ‌شوید لوله‌ها چکه می‌کنند.
  • از کارتان اخراج شوید.
  • کسی که دوستش دارید مریض بشود.
  • خدای نکرده کسی که دوستش دارید را از دست بدهید.
  • پول یا وسائل قیمتی گم کنید.

اینها هم فقط نمونه‌هایی از اتفاقات غیرمنتظره هستند که ممکن است در زندگی هرکسی اتفاق بیافتند. زندگی پر است از سورپرایزها و تغییرات ناگهانی و اگر این موضوعات همیشه باعث اضطراب و نگرانی شما می‌شوند و روی ذهن‌، حال‌و‌هوا و رفتار شما اثر می‌گذارند، بهتر است راهی پیدا کنید که کمتر تحت تأثیر آنها قرار بگیرید.

واقعاً درمورد چنین موضوعاتی چه کاری از شما برمی‌آید؟ حتی اگر همیشه برنامه‌ریزی کنید، باز هم ممکن است غافل‌گیر شوید. حتی اگر هرروز یک مدل زندگی کنید و همان کارهای همیشگی را انجام دهید، باز هم امکان دارد اتفاقات غیرمنتظره‌ای در انتظار شما باشند. پس بهتر است برای این اتفاقات آماده باشید. در واقع بهترین راه برای اینکه از پسِ آنها بربیاییم این است که خودمان را آماده کنیم. برای این شروع این ۱۰ نکته را با هم مرور می‌کنیم، شاید راه‌های دیگری هم به ذهن خودتان رسید.

۱. واقعیت را قبول کنید

این حقیقت را بپذیرید و یاد بگیرید قبول کنید که سورپرایزها و اتفاقات غیرمنتظره بخشی از زندگی و اجتناب‌ناپزیر هستند. وقتی که این حقیقت را قبول کنید، از بعضی جنبه‌ها کنار آمدن با اتفاقاتی که قرار است برای شما بیفتد آسان می‌شود. زندگی پویاست،‌ مرده نیست. تغییر بخشی از زندگی است و هر چه زودتر بپذیرید بهتر است.

۲. رفتار شما مهم است

کلید اصلی هرچیزی رفتار شما درمورد آن موضوع است. رفتار مثبت در موقعیت‌های غیرمنتظره به کمک شما می‌آید. همه اتفاقات غیرمنتظره که منفی نیستند. گاهی ممکن است چیزی که از نظر شما مشکل‌ساز یا حتی فاجعه به نظر می‌رسد، آنقدرها هم بد نباشد و به اصطلاح «خیری در آن باشد!». یک اتفاق منفی می‌تواند به حس جاه‌طلبی، انگیزه و پشت‌کارِ شما تکانی بدهد که در نهایت به پیشرفت و موفقیت‌تان منتهی شود.

حتی اخراج از کار هم می‌تواند در نهایت اتفاق خوبی باشد، چون ممکن است کاری رضایت‌بخش‌تر و راضی‌کننده‌تر پیدا کنید. ممکن است یک شکست باعث شود دنبال چیزِ بهتری بروید.

۳. نقشه جایگزین داشته باشید

وقتی برنامه‌ریزی می‌کنید، همیشه یک نقشه جایگزین برای حالتی که نقشه اول شکست خورد هم داشته باشید. این کار باعث می‌شود احساس ناامیدی، ترس و اینکه ندانید باید چه‌کار کنید شما را بر ندارد.

۴. کمی صبر کنید

قبل از اینکه بدوبیراه نثار اتفاق پیش آمده کنید، چند دقیقه صبر کنید. قبل از اینکه عصبانی شوید یا دست‌و‌پای‌تان را گم کنید، به اتفاقی که افتاده دقیق شوید و آن را تحلیل کنید. در بیشتر حالات، موضوع بزرگی نیست و به راحتی می‌توانید با آن کنار بیایید. شاید اصلاً‌ موقتی باشد، یا بتوانید به راحتی مشکل را حل کنید.

۵. عصبانی نشوید

اگر اتفاقی که افتاده جبران ناپذیر است، دیگر استرس و عصبانیت و هول شدن چه کمکی می‌کند؟ هیچ‌چیز به دست نمی‌آورید. به‌جای عصبانی شدن و ناامیدی بهتر است فکر کنید ببینید چه کاری از دست‌تان ساخته است. باید فکر کنید چطور می‌توانید خودتان را با تغییرات یا شرایط جدید هماهنگ کنید یا مشکل را حل کنید، آن را بهبود دهید یا حتی بهترین استفاده را از آن ببرید.

۶. پیش‌قدم شوید

خودتان پیش‌قدم شوید و تغییرات کوچکی در زندگی‌تان ایجاد کنید. گاهی اوقات، در موضوعات کوچک و نه‌چندان مهم کارها را متفاوت از همیشه و بدون برنامه‌ریزی قبلی انجام دهید. این به شما کمک می‌کند که راحت‌تر با اتفاقات غیرمنتظره که خارج از کنترل شما هستند کنار بیایید. با این کار، به خودتان یاد می‌دهید که تغییرات را بپذیرید. به‌عنوان مثال:

  • مسیر متفاوتی را برای رفتن به محل کار انتخاب کنید.
  • صبحانه‌ی متفاوتی نوش جان کنید.
  • گاهی به جای قهوه، چای بنوشید.
  • یکهویی تصمیم بگیرید با دوستان یا همسرتان سینما بروید.
  • کارهای همیشگی را انجام دهید؛ اما به روشی متفاوت.
۷. روی زمان حال تمرکز کنید

همیشه روی زمان حال تمرکز کنید، از آن لذت ببرید، تا جایی که می‌توانید از آن یاد بگیرید و از فرصت‌های جدید که سر راه شما قرار می‌گیرند استفاده کنید. مهم‌ترین چیزی که وجود دارد همین لحظه است،‌ پس به جای فکر کردن به چیزی که از دست داده‌اید، گذشته یا فکر کردن به اینکه چقدر شرایط بد است، بهترین استفاده را همین لحظه داشته باشید.

۸. دل کَندن را یاد بگیرید

میزان خاصی از دل‌کندن عاطفی اهمیت زیادی دارد. به شما کمک می‌کند تا یک قدم از مشکلات، سورپرایزها و اتفاقات غیرمنتظره فاصله بگیرید و در نتیجه خیلی تحت تأثیر آنها قرار نگیرید. این به شما کمک می‌کند که آرام بمانید و خودتان را کنترل کنید و بنابراین برای مواجهه با هرچه که در زندگی‌تان اتفاق می‌افتد آمادگی بیشتری خواهید داشت.

دل‌بستگی زیادی باعث می‌شود همیشه به چیزهای آشنا وفادار بمانید و از بی‌خیال چیزی شدن وحشت داشته باشید. دل‌بستگی زیاد، به اتفاقات غیرمنتظره این اجازه را می‌دهد تا تاثیر منفی زیادی بر روی شما داشته باشند.

۹. قدرت درونی‌تان را زیاد کنید

داشتن قدرت درونی، پایداری و کنترل بهتر روی ذهن و عملکرد شما را به همراه دارد و می‌توانید کنترل بیشتری روی ذهن و عمل‌تان داشته باشید، در نتیجه راحت‌تر با شرایط وفق پیدا می‌کنید. این کار با تمرین و تقویت اراده و تادیب نفس امکان پذیر است.

۱۰. مدیتیشن کنید

مدیتیشن یاد بگیرید و تمرین کنید. حتی با ۱۰ دقیقه مدیتیشن در روز، تغییر بزرگی در زندگی‌تان ایجاد می‌شود و درمورد اتفاقات مختلف زندگی با آرامش بیشتری رفتار خواهید کرد. آرامش درونی در هر شرایطی مفید است و مدیتیشن یکی از بهترین راه‌های به‌دست آوردن آرامش درونی است.

سه نکته آخر به کمی تمرین نیاز دارند. اما از آنجایی که تغییرات و اتفاقات غیرمنتظره بخش لاینفک زندگی هستند، ارزشش را دارد که خودمان را تمرین دهیم و برای آنها آماده باشیم و مهارت‌هایی به‌دست بیاوریم که در شرایط سخت به ما کمک می‌کنند.

 

منبع
مقالات کانون مشاوران
نمایش بیشتر

عظیمی

کارشناس ارشد روان شناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: