همه آنچه که درمورد اختلال وسواس (OCD) باید بدانیم
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
اختلال وسواس یا همان OCD یکی از انواع اختلالات روانی که زندگی را برای افراد مبتلا بسیار دشوار میکند. اختلال وسواس نیز مانند سایر بیماریها مانند افسردگی یا اضطراب در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است. بنابراین داشتن اطلاعاتی در مورد آن میتواند نقش موثری در تشخیص به هنگام و درمان آن داشته باشد.
برنامههای تلویزیونی و فیلمها باعث شده است که ذهن مردم برداشتهای نادرستی از اختلال روانی داشته باشد. فرهنگ عمومی نیز اغلب زندگی با اختلال روانی را ساده و بیاهمیت یا کاملا اشتباه جلوه میدهد. اختلال وسواس فکری – عملی هم از این قاعده مستثنی نیست.
دانش و درک بسیاری از افراد نسبت به OCD برگرفته از برنامههای محبوب تلویزیونی، مانند The Big Bang Theory و Monk است. درنتیجه، شاید اختلال وسواس یا OCD یکی از انواع اختلالات روانی باشد که بیشتر از بقیه نسبت به آن اطلاعات نادرست داریم.
تعریف اختلال وسواس یا OCD
در ابتدا اجازه دهید تعریف روشنی از اختلال وسواس یا OCD داشته باشیم. موسسهی ملی سلامت روان OCD را اینگونه تعریف میکند:
اختلالی شایع، مزمن و طولانی مدت که فرد در آن دچار افکار (وسواس فکری) و رفتار (وسواس عملی) غیر قابل کنترل و مکرر میشود و احساس میکند باید چندین بار این افکار و رفتار را تکرار کند.
البته این وسواس ممکن است روی هر چیزی متمرکز شود. اما در اغلب موارد، وسواس عملی مستقیما به وسواس فکری مربوط است. به عنوان مثال اگر فرد نسبت به امنیت عزیز خود وسواس فکری داشته باشد، احساس میکند باید هر ده دقیقه یک بار به او پیام دهد تا از سلامت او اطمینان پیدا کند.
اختلال وسواس فقط حول محور تمیزی نمیچرخد!
برخی به اشتباه باور دارند اگر کسی دچار OCD است، بیش از اندازه تمیز و مرتب است. اما واقعیت اینطور نیست. با اینکه بسیاری از وسواسهای فکری و عملی به تمیز بودن مربوط است، مانند شستن بیش از حد دستها در افرادی که وسواس میکروب دارند.
اما در بسیاری از افراد نیز این اختلال به شکل متفاوتی بروز میکند. وسواس فکری در هر یک از افراد مبتلا به OCD منحصر به فرد است. به علاوه، اگر کسی به مرتب بودن خانه یا آپارتمان خود اهمیت زیادی میدهد لزوما به این معنی نیست که او OCD دارد.
آیا اختلال وسواسی قابل درمان است؟
اختلال OCD زندگی بیمار و اطرافیان او را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. اما این بدان معنا نیست که نمیتوان به این افراد کمک کرد. برای درمان بیماران مبتلا به این اختلال ابتدا باید از نوع خاصی از درمان شناختی – رفتاری به نام تکنیک مواجهه یا جلوگیری از پاسخ (ERP) و یا مصرف دارو بهره گرفت.
در ERP، بیمار تحت نظارت متخصص، با عواملی که باعث تشدید افکار وسواسگونهاش میشود روبهرو خواهد شد. سپس از او خواسته میشود تا تلاش کند اضطراب خود حین مواجهه با این محرکها را کاهش دهد. به این ترتیب مجبور به انجام عمل وسواسگونه نمیشود. استفاده از داروهای مهارکنندهی باز جذب سروتونین (SSRIs) در کنار ERP روشی موثر برای درمان این بیماری است. اکنون حدود سه دهه است که این روشها و داروها تاثیر مثبت خود را بر روی بیماران مبتلا به OCD نشان میدهند.
سایر روشهای درمان اختلال وسواس
هر چند روش درمانی SSRIs و ERP روی درصد زیادی از بیماران مبتلا به اختلال وسواس جواب میدهد، اما برای برخی از آنها کارساز نیست. خوشبختانه، روشهای دیگری نیز برای درمان این اختلال وجود دارد. تحریک مغناطیسی مغز (Deep TMS) یکی از این روشها است. این روش یکی از راهکارهای غیرتهاجمی است و طبق شواهد اثرات جانبی کمی دارد.
در روش تحریک مغناطیسی مغز، جریان الکترومغناطیسی از طریق کلاه به قسمتهای خاصی از مغز، که به گفتهی دانشمندان به اعصاب OCD مربوط است، فرستاده میشود. بیمارانی که تحت تحریک مغناطیسی مغز قرار میگیرند به مدت شش هفته هر روز باید به روانپزشک مراجعه کنند.
نتایج به دست آمده از تحقیق روی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی حاکی از آن است که شدت علائم در بیمارانی که با روش تحریک مغناطیسی مغز تحت درمان قرار گرفتهاند، حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است. جالب اینجاست که حتی ۱۰ هفته پس از پایان درمان نیز باز هم از شدت علائم کاسته میشود. اگرچه این روش اولین گزینه برای درمان نیست، ولی برای بیمارانی که با استفاده از سایر روشها درمان نشدهاند، بسیار موثر است.
آیا تحقیق روی OCD همچنان ادامه دارد؟
از زمانی که اولین داروی مهارکنندهی بازجذب سروتونین در سال ۱۹۸۹ مورد تایید قرار گرفت، جامعهی روانپزشکی به لطف تلاشهای محققین در سراسر دنیا پیشرفت قابل توجهی در درمان موثر OCD به دست آورد. به خاطر این تحقیقات، اثرات جانبی مصرف دارو رو به بهبود است و تکنولوژیهای جدیدی مانند تحریک عمقی مغز و تحریک مغناطیسی آن کشف شد.
حقیقت این است که هرچه درک بیشتری نسبت به اختلال وسواسی داشته باشیم، روشهای درمانی موثرتری نیز برای آن کشف خواهد شد. بنابراین، با اینکه امروزه OCD را یک اختلال قابل درمان می٬دانیم، اما هرچه تلاشمان برای درک بهتر دلایل ابتلای افراد به OCD بیشتر شود، درمان آن نیز در آینده موثرتر خواهد شد.
آیا افراد دچار اختلال وسواسی OCD میتوانند زندگی شادی داشته باشند؟
در افراد مبتلا به این اختلال حتی برای کسانی که با مصرف دارو راحت نیستند، روشهای دیگری برای درمان وجود دارد. به این ترتیب بیمار دیگر به خاطر علائمی که دارد از پا در نمیآید و روشهای مختلفی را برای غلبه بر وسواس و تمرکز بر داشتن یک زندگی سالم و لذتبخش امتحان میکند.