علائم اختلال بیش فعالی/کم توجهی چیست؟
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در دو دسته متفاوت جای میگیرد: بیتوجهی و بیشفعالی /تکانشگری. در این مطلب با درمانکده همراه شوید تا به 11 سوال رایج درباره تشخصی و علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی پاسخ دهیم.
علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی
از گذشته تا به امروز، پسرانی که علائم بیشفعالی از خود نشان میدادند، بیشتر از دختران تحت تشخیص اختلال کم توجهی-بیش فعالی قرار میگرفتند. اما افزایش آگاهی درمورد علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی باعث شده تشخیص این اختلال در دختران نیز بیشتر صورت بگیرد.
ازجمله بارزترین علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی میتوان به اختلال در تمرکز، پرت شدن سریع حواس و بیدقتی به جزئیات یا دستورالعملها اشاره کرد.
بیدقتی در مدرسه یا محل کار، کامل نکردن پروژهها یا گم و فراموش کردن وسایل نیز از علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی است. مشکلات بیشفعالی و تکانشگری شامل بیقراری، تکان خوردن در شرایطی که انجام این کار ناشایست است، وول خوردن و پرحرفی یا وسط حرف دیگران پریدن میشود.
آیا تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی آسان است؟
علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی ، باتوجه به ویژگی مبهم این اختلال، همیشه واضح نیست. از آنجاییکه همه ماه گاهی بیدقتی یا تکانشگری را تجربه میکنیم، علائم باید دائمی باشد و در عملکرد فرد در مدرسه، محل کار یا خانه مشکل ایجاد کند تا به عنوان اختلال تشخیص داده شود.
علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در کودکان باید به نسبت مرحله رشدی که در آن قرار دارند غیرعادی باشد زیرا گاهی علائم نسبت به گروه سنی کودک طبیعی است.
بعضی شواهد نشان میدهد ممکن است کودکانی که پایینتر از سن خود رفتار میکنند دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی باشند زیرا از نظر رشد نسبت به همسالان خود عقب هستند اما همان رفتار از آنها انتظار میرود. طبق توصیههای DSM، برای تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در بزرگسال، علائم باید قبل از 12 سالگی ظاهر شده باشد؛ یعنی به منظور تشخیص دقیق به بررسی دقیق سابقه پزشکی احتیاج است.
پزشک چگونه اختلال کم توجهی-بیش فعالی را تشخیص میدهد یا آزمایش میکند؟
امروزه متخصصان روی مقیاسهای معتبر تکیه میکنند که طوری طراحی شده تا در محیطهای مختلف نظیر مدرسه، خانه یا محل کار اختلال کم توجهی-بیش فعالی را تشخیص دهد.
تشخیص دقیق شامل بررسی سابقه پزشکی، رد کردن احتمال سایر اختلالات فیزیکی یا روانی و گفتههای دیگران (مثلا معلم یا همسر) میشود تا مشخص شود آیا علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در حوزههای مختلف رخ میدهد و چالشهای قابل توجهی برای فرد به وجود میآورد یا خیر.
آیا فرزندم دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی است؟
بسیاری از کودکان پرانرژی هستند یا گاهی به سختی تمرکز میکنند؛ اما این بدین معنی نیست که دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی هستند و نباید سرسری دست به تشخیص زد.
اما کودکانی که به ندرت میتوانند روی تکالیف خود تمرکز کنند، به طز قابل توجهی نسبت به هم سن و سالهای خود پرتحرک هستند (تاجایی که گاهی خود یا دیگران را به خطر میاندازند) و به سختی میتوانند منظم باشند، وسایل خود را حفظ کنند یا چیزی را فراموش نکنند، باید برای تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی تحت معاینه قرار بگیرند زیرا اگر این اختلال درمان نشود، منجر به چالشهای اجتماعی یا تحصیلی میشود که سلامت کودک را مختل میسازد.
آیا علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در بزرگسالان متفاوت است؟
از آنجاییکه انتظار ما از یک بزرگسال با کودک فرق میکند، علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در بزرگسالان به شکل دیگری نمود پیدا میکند.
مثلا، کودک بیشفعال دور خانه میدود یا به زحمت میتواند صبر کند تا نوبت بازی او برسد. درمقابل، بزرگسال بیشفعال احساس «بیقراری» میکند، وقتی سر جا نشسته تکان میخورد و پرحرف است یا مدام صحبت دیگران را قطع میکند. تکانشگری در بزرگسالان، به جای رفتار فیزیکی بدون فکر، به شکل تصمیمات ناگهانی درمورد رابطه یا وضعیت اقتصادی نمود پیدا میکند.
اختلال کم توجهی-بیش فعالی معمولا در چه سنی تشخیص داده میشود؟
با اینکه آمار تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در بزرگسالان طی سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است، این اختلال بیشتر در کودکان تشخیص داده میشود تا در بزرگسالان.
به گفته اکادمی کودکان آمریکا، علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی در کودکان ایالت متحده از 4 سالگی قابل تشخیص است اما معمولا این وضعیت بعد از ورود کودک به مدرسه تشخیص داده میشود زیرا علائم در این زمان بارزتر و مشکلسازتر است.
آیا حساسیت در تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی بیش از اندازه است؟
این مسئله که حساسیتها برای تشخیص علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی زیاد یا کم است بسیار مورد بحث قرار گرفته. آمار این اختلال و مصرف دارو برای درمان آن (به خصوص در کشورهای غربی) طی چند دهه اخیر افزایش داشته است و بسیاری معتقدند آزادی زیادی برای تشخیص و تجویز دارو برای این اختلال وجود دارد.
بسیاری از پزشکان عمومی- که وظیفه تشخیص و درمان این اختلال را بر عهده دارند- آموزش کمی درمورد این موضوع داشتهاند و و اغلب معاینه دقیق انجام نمیدهند. بنابراین، بحث بر سر اینکه تشخیص این اختلال به درستی انجام نمیشود داغتر شده است.
بسیاری بر این باورند این اختلال برچسبی است که روی کودکان «دشوار» زده میشود تا والدین یا آموزگار بهتر بتوانند کودک را کنترل کنند.
آیا در تشخیص این اختلال سهلانگاری میشود؟
بسیاری از ما بیشتر با بحث تشخیص نابه جای این اختلال آشنا هستیم اما بعضی از متخصصان میگویند شاید در واقع این اختلال، به خصوص در کسانیکه علائمشان خفیفتر است یا کمتر در زندگی اختلال ایجاد میکند (معمولا زنان و دختران)، نادیده گرفته میشود.
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به اختلال کم توجهی-بیش فعالی گزارش دادهاند که ابتدا افسردگی یا اختلال دوقطبی در آنها تشخیص داده شده بود اما درمان رویشان جواب نمیداد. بعد از اینکه برای اختلال کم توجهی-بیش فعالی تحت معاینه قرار گرفتند و این اختلال در آنها تشخیص داده شد، گزارشها حاکی از تاثیر تراپی در فروکش کردن علائم بود.
بدنامی بیماری روحی- و این باور عام که این اختلال بهانهای برای تنبلی یا تربیت نادرست است- نیز باعث میشود بسیاری از افراد دنبال درمان نروند چون میترسند برچسب تنبلی یا والد بد به آنها زده شود.
تفاوت بین بیتوجهی و بیشفعالی در چیست؟
علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی به دو دسته تقسیم میشود: بیتوجهی و بیشفعالی/تکانشگری.
ممکن است فرد تنها علائم یک دسته را داشته باشد. کسی که فقط علائم بیتوجهی را از خود نشان دهد، اختلال او از نوع بیتوجهی است که در گذشته به جای اختلال کمبود توجه/ بیشفعالی، صرفا اختلال کمبود توجه نامیده میشد و امروزه نیز تا حدی از همین اصطلاح استفاده میشود.
درمقابل، کسی که فقط علائم بیشفعالی از خود نشان دهد، اختلال کمتوجهی – بیشفعالی او از نوع بیشفعالی -تکانشگری است.
آیا ممکن است هر دو نوع اختلال کمتوجهی- بیشفعالی در فرد وجود داشته باشد؟
بله. کسی که هر دو علائم کمتوجهی و بیشفعالی را از خود نشان میدهد، دچار اختلال کمتوجهی- بیشفعالی از نوع مرکب است. این نوع از همه شایعتر است.
آیا احتمال بروز اختلال بیتوجهی در دختران بیشتر است؟
زنان و دختران بیشتر دچار نوع بیتوجهی این اختلال میشوند. اما ممکن است دختران نیز دچار بیشفعالی باشند.
بعضی از متخصصان میگویند ممکن است این اختلال در دختران دچار علائم بیشفعالی نادیده گرفته شود زیرا همان رفتارهایی که پسران دارای بیشفعالی از خود نشان میدهند در دختران وجود ندارد و در عوض بیشفعالی خود را از طریق پرحرفی، واکنش شدید عاطفی یا جویدن مو یا لباس نشان میدهند.
از طرفی، انتظارات اجتماعی از نحوه رفتار دختران و پسران باعث میشود بعضی از دخترها درجهت سرکوب بیشفعالی خود تلاش کنند. احتمال تحت درمان قرار گرفتن دختران به خاطر افسردگی و اضطراب نسبت به این اختلال بیشتر است.
آیا پسران دچار این اختلال همیشه دارای بیشفعالی هستند؟
خیر. اگرچه احتمال اینکه پسران بیشتر از دختران علائم بیشفعالی از خود نشان دهند بالاتر است، ممکن است بعضی از پسرها فقط دچار اختلال بیتوجهی باشند.