خوابگردی یا راه رفتن در خواب
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
آیا چند ساعت بعد از اینکه کودک به خواب رفت، او را در حال قدم زدن در اتاق پذیرایی در حالتی سردرگم و گیج مییابید؟ اگر کودکی دارید که خوابگردی میکند، تنها نیستید، چراکه این مسألهای شایع است و کودکان و نوجوانان زیادی دچار آن هستند.اغلب کودکان به صورت گهگاهی خوابگردی میکنند و با افزایش سن این مسأله برطرف خواهد شد اما با به کارگیری بعضی راهکارهای ساده میتوانید کودک خوابگرد خود را در امنیت قرار داده و گذار از این دوره را برای او تسهیل کنید.
بهرغم نام خوابگردی (سومنامبولیسم هم خوانده میشود)، این مسأله چیزی بیشتر از راه رفتن صرف است و میتواند شامل طیفی از رفتارهای متنوع از رفتارهای بیخطر (مانند نشستن) تا رفتارهای خطرناک مانند (بیرون رفتن از خانه) یا رفتارهای ناشایست (برای مثال باز کردن در کمد و ادرار کردن در آن) باشد. گذشته از رفتارهایی که کودک در حین خوابگردی انجام میدهد، غیرمحتمل است که کودک بعداً بتواند آنچه را در حین آن انجام داده، به یاد آورد.
خواب از دو مرحله کلی تشکیل میشود که خواب با حرکات سریع چشم و خواب با حرکات غیرسریع چشم نام دارد. مرحله خواب با حرکات غیرسریع چشم، خود از چهار مرحله تشکیل میشود. عمق خواب با افزایش مراحل در خواب با حرکات غیرسریع چشم افزایش مییابد. باید گفت که خوابگردی معمولاً در مراحل سوم و چهارم خواب با حرکات غیرسریع چشم رخ میدهد. در این دو مرحله (مراحل سوم و چهارم خواب با حرکات غیرسریع چشم)، به سختی میتوان فرد را از خواب بیدار کرد و اگر فرد بیدار شود، برای دقایقی احساس گیجی و سردرگمی خواهد داشت.
اغلب کودکان ۱ یا ۲ ساعت پس از به خواب رفتن، خوابگردی میکنند که میتواند از چند ثانیه تا حداکثر نیم ساعت به طول انجامد. این اختلال در کودکان دارای شیوع بیشتری نسبت به بزرگسالان است و معمولاً با افزایش سن (نهایتاً تا نوجوانی) برطرف میشود. خوابگردی دارای جنبه ارثی است و اگر شما یا همسرتان سابقه خوابگردی داشتهاید، احتمالاً کودکتان هم خوابگردی خواهد کرد.
عوامل دیگری که میتوانند منجر به خوابگردی کودک شوند، شامل:
ـ فقر خواب
ـ خستگی مفرط
ـ برنامه خواب و بیداری نامنظم
ـ بیماری یا تب
ـ داروهای خاص
ـ تنش و استرس
ـ تشنجهای شبانه
ـ بعضی اختلالات روانپزشکی (مانند اختلال استرس پس از سانحه یا حملات پانیک[1])
رفتارهای شایع حین خوابگردی
به وضوح، بارزترین علامت خوابگردی، برخاستن از تخت و راه رفتن در حالت خواب است اما خوابگردهای کوچکتر ممکن است علامتهایی مانند آنچه در ادامه مطرح میشود را نیز داشته باشند:
ـ صحبت در خواب
ـ دشواری در بیدار شدن
ـ رفتارهای دست و پاچلفتی
ـ عدم پاسخگویی به محرکها (برای پاسخ ندادن به صحبتهای دیگران)
ـ نشستن در تخت و انجام رفتارهای تکراری
به رغم اینکه چشمهای خوابگردان، در حین خوابگردی باز است اما آنها مانند زمان بیداری نمیبینند.
گاهی بعضی مسائل دیگر در حین خوابگردی ظاهر میشود، مانند:
ـ وقفه تنفسی در خواب
ـ حمله وحشت خواب
ـ بیاختیاری ادرار
آیا خوابگردی آسیبرسان است؟
خوابگردی به خودی خود خطرناک و آسیبرسان نیست اما از آنجایی که کودکان خوابگرد در حین خوابگردی هوشیار نبوده و متوجه آنچه انجام میدهند (مانند پایین رفتن از پله یا باز کردن پنجره) نیستند، این مسأله میتواند خطرآفرین و نگرانکننده باشد. معمولاً نمیتوان خوابگردی را نشانهای از وجود مشکل در سازمان روانشناختی یا هیجانی کودک در نظر گرفت. خود این مسأله هم هیچ آسیب هیجانی به کودک نمیزند. این کودکان در مورد خوابگردی خود چیزی به خاطر نخواهند داشت.
چطور میتوان امنیت کودک خوابگرد را تضمین کرد؟
اگرچه گفته شد که اختلال خوابگردی به خودی خود خطرناک نیست اما با رعایت بعضی موارد ایمنی، میتوانید از بروز حوادث ناگوار (مانند افتادن یا بیرون رفتن از خانه) برای کودک خوابگرد ممانعت به عمل آورید. برای تأمین امنیت کودک خوابگرد:
ـ تلاش کنید که کودک خوابگرد را از خواب بیدار نکنید، چراکه این کار موجب ترس او خواهد شد. به جای آن، کودک را به سمت تختش هدایت کنید.
ـ پنجرهها و درها را، نه فقط در اتاق کودک، بلکه در تمام اتاقهای خانه قفل کنید. کلیدها باید دور از دسترس کودک خوابگرد قرار داشته باشند. این موضوع بهخصوص در مورد نوجوانان خوابگردی که رانندگی کردن بلد هستند، اهمیت دارد.
ـ برای پیشگیری از سقوط کودک خوابگرد، او را در طبقات بالایی تختهای طبقهای نخوابانید.
ـ اشیای تیز شکستنی را از اطراف کودک خوابگرد دور نگه دارید.
ـ جهت جلوگیری از زمین خوردن کودک، موانع را از کف اتاق کودک و مکانهای دیگر حذف کنید.
ـ خارج از اتاق و در پاگرد پلهها ورودیهای ایمن نصب کنید.
راههای دیگر برای کمک به کودک خوابگرد:
به طور معمول نیازی به درمان خوابگردی وجود ندارد اما از آنجایی که تکرار مداوم این مسأله میتواند موجب رفتارهای پرخطر در خواب، خوابآلودگی و کاهش توجه کودک در زمان بیداری شود، بهتر است در صورت برطرف نشدن مسأله و تکرار آن، با یک متخصص مشورت کنید. در این هنگام میتوانید در مورد علل احتمالی دیگر خوابگردی مانند مشکلات تنفسی خواب با پزشک مشورت کنید.
ممکن است پزشکان برای کودکانی که اغلب خوابگردی میکنند، از برنامه درمانی «بیدار شدن منظم» استفاده کنند. این برنامه منجر به قطع چرخه طبیعی خواب شده و در نهایت جلوی خوابگردی کودک را میگیرد. در موارد نادر، ممکن است پزشک دارویی را برای کمک به خواب کودک تجویز کند.
راهکارهای دیگر برای کاهش بسامد دورههای خوابگردی:
ـ به وسیله پخش موسیقیهای آرامبخش در زمان خواب، کودک خود را آرام کنید.
ـ برای کودک از یک برنامه خواب و بیداری منظم استفاده کنید.
ـ مطمئن شوید که کودک تا دیروقت بیدار نماند.
ـ اجازه ندهید که کودک در عصر و شب نوشیدنی زیاد بنوشد و حتماً قبل از خواب، او را به دستشویی ببرید.
ـ قبل از خواب به کودک خود کافئین ندهید.
ـ تلاش کنید که اتاق خواب کودک آرامبخش، ساکت و مناسب برای خوابیدن باشد و در زمانی که کودک قصد دارد بخوابد، کمترین صدا تولید شود.