اختلال افسردگی و 4 نوع مهم آن
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
روحیهی افسرده، به غیر از اختلال افسردگی عمده، از ویژگی بارز بسیاری از بیماریهای روحی دیگر نیز هست. به همین دلیل شناخت انواع افسردگی تاثیر مهمی در انتخاب و سرعت درمان دارد. در این مقاله از درمانکده با ما همراه باشید تا با انواع افسردگی از جمله افسردگی پس از زایمان بیشتر آشنا شوید.
انواع افسردگی
بسیاری از متخصصان برای افسردگی چهار نوع قائلند:
- اختلال افسردگی عمده
- افسردگی اختلال دوقطبی
- افسردگی پس از زایمان
- اختلال افسردگی خفیف و مزمن تحت عنوان دیستایمیا
به علت تنوع و زمان بروز علائم اختلال افسردگی، تعدد علل و مداخلهی سایر سیستمهای بدن در انواع افسردگی، پزشکان و محققان از منظرهای گوناگون این اختلال را دستهبندی و درمان میکنند.
بعضی از متخصصان بر این باورند که مشخصترین روش برای تشخیص انواع افسردگی از طریق تاثیر آن روی متابولیزم اتفاق میافتد؛ اختلال افسردگی چه باعث افزایش وزن شود و چه کاهش آن، تغییرات جدی در نحوهی استفادهی سلولهای بدن از گلوکز میگذارد، زیرا گلوکز اولین منبع انرژی برای مغز است.
تشخیص و دستهبندی انواع افسردگی تنها از نظر آکادمیک اهمیت ندارد؛ بلکه روی روش درمان و به خصوص تحقیق پیرامون تراپیهای جدید برای این اختلال که معمولا نسبت به درمان مقاوم است، تاثیر میگذارد.
علت بروز افسردگی پس از زایمان چیست؟
افسردگی پس از زایمان، که اختلال پس از زایمان نیز نامیده میشود، نوعی افسردگی عمده است که در پی تغییرات شدید هورمونی که زنان در هفته و ماههای بعد از زایمان تجربه میکنند، رخ میدهد و با بسیاری از تغییرات سبک زندگی و خواستههایی که معمولا با تجربهی جدید مادر شدن همراه است، مصادف میشود.
با این حال، تحقیقات نشان میدهد، در 50 درصد از موارد، روحیه تغییر میکند و اضطرابی که ویژگی بارز افسردگی پس از زایمان است در واقع در طول بارداری شروع میشود. بنابراین، گاهی به این وضعیت افسردگی قبل از زایمان هم میگویند.
از بین 3 تا 6 درصد از زنانی که دچار افسردگی پس از زایمان میشوند، تعداد کمی علائم روانپریشی (مانند توهم اینکه باید کودک خود را بکشند) را تجربه میکنند. در مقابل، 80 درصد از زنان بعد از زایمان دچار تغییرات روحی خفیف میشوند که اصطلاحا به آن افسردگی پس از زایمان میگوییم و علائم آن معمولا طی چند هفته از بین میرود.
چه زمانی افسردگی از علائم اختلال دوقطبی است؟
به دورههای اختلا افسردگی که با دورهی جنون قطع میشود و افراد در این مدت احساس سرمستی میکنند و هیجان زیاد، سراسیمگی و بزرگنمایی از خود نشان میدهند و اغلب دچار توهم میشوند، اختلال دوقطبی میگوییم.
این وضعیت از انواع افسردگی، ویژگیهای افسردگی و اختلال شیزوفرنی را با هم دارد و با اینکه دورههای افسردگی فراگیرتر است، حالت شیدایی در واقع مهر تاییدی بر تشخیص این اختلال است که گاهی افسردگی شیدایی نامیده میشود.
معمولا آنچه باعث تغییر روحیه میشود مشخص نیست اما گفته میشود تغییر در ریتم شبانهروزی، چه درونی و در اثر کمبود خواب چه بیرونی و در اثر تغییر در قرار گرفتن در معرض نور خورشید، در این زمینه نقش مهمی ایفا میکند.
اگرچه این وضعیت نسبتا شایع است (2.6 درصد از جمعیت ایالت متحده را درگیر خود کرده است)، معمولا به خصوص در کودکان به صورت اشتباه تشخیص داده میشود.
اختلال عاطفی فصلی چیست؟
اختلال عاطفی فصلی، یا SAD، نوعی اختلال افسردگی عمدهی مکرر است که در اثر تغییر فصل رخ میدهد. این مورد از انواع افسردگی معمولا با تاریک و کوتاه شدن روز در پاییز شروع میشود و در بهار خاتمه مییابد.
تاثیر فصل روی درصد کمی از افراد برعکس است: آنها طی بهار یا اوایل تابستان با طولانیتر شدن روز دچار علائم افسردگی میشوند.
بیحالی و خوابیدن بیش از حد، یا پرخوابی، در کنار افزایش وزن ازجمله ویژگیهای اختلال عاطفی در فصل زمستان است. اختلال عاطفی در فصل تابستان معمولا با بیخوابی همراه است که فرد در این وضعیت نمیتواند به خواب رود یا از خواب میپرد.
اختلال عاطفی فصلی در بین خانمها چهار برابر رایجتر از مردان است و احتمال بروز آن در ایالات شمالی بیشتر از جنوبی است. کوتاه شدن روز، عدم تولید ویتامین دی توسط نور خورشید و تولید بیش از حد هورمون ملاتونین (که در اثر تاریکی رخ میدهد) همگی در اختلال عاطفی فصلی نقش دارند.
آیا در اثر اختلال اضطراب پس از سانحه افسردگی رخ میدهد؟
تقریبا نیمی از کسانی که دچار اختلال اضطراب پس از سانحه هستند، از اختلال افسردگی عمده نیز رنج میبرند. برخی از علائم (از روحیهی افسرده و اختلال در خواب گرفته تا اختلال در تمرکز و احساس گناه) میان این دو اختلال مشترک است.
اما امروزه برخی از متخصصان بر این باورند که همزمان شدن افسردگی عمده با اختلال اضطراب پس از سانحه نشان دهندهی نوع دیگری از اختلال اضطراب پس از سانحه است؛ زیرا افرادی که از هر دو اختلال رنج میبرند دچار نقص جدی در عملکرد شناختی و روزانه میشوند و بیشتر از کسانی که فقط اختلال اضطراب پس از سانحه دارند در معرض خطر خودکشی قرار میگیرند.
شواهد نشان میدهد کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به هر دو اختلال قرار میگیرند که در کودکی سابقهی بدرفتاری، به خصوص خشونت فیزیکی، داشته باشند. تصویربرداری عصبی نشان میدهد پیوند عصبی در مدار مغزی این دسته از افراد (که خاطرات عاطفی را پردازش میکند) کمتر است.
دیستایمیا چیست؟
دیستایمیا که به طور رسمی اختلال افسردگی دائم نامیده میشود، نوعی افسردگی خفیف است که به مدت دو سال یا بیشتر طول میکشد.
دیستایمیا در طول عمر چند بار عود میکند. دیستایمیا نسبت به افسردگی عمده خفیفتر اما مزمنتر است و شاید مانع از عملکرد روزمرهی فرد نشود؛ اما او را از احساس شادی و لذت محروم میکند، باعث بیحالی و سستی میشود و اغلب افزایش وزن را به دنبال دارد.
همچنین افسردگی و دیستایمیا معمولا با بیماری قلبی همراه است و شواهد نشان میدهد که این اختلال میتواند عامل بروز یا تسریع بیماری قلبی شود و در اثر آن رخ دهد.
چه اختلالات دیگری با اختلال افسردگی در ارتباط است؟
ممکن است فرد در واکنش به هرگونه بیماری مزمن نیز افسرده شود؛ زیرا مرض مزمن دو چالش پیش روی فرد میگذارد: پذیرفتن تعریفشان از خود و هماهنگ ساختن سبک زندگی با شرایط موجود که فرد را از انجام فعالیتهایی که زمانی از آنها لذت میبرده، محروم میسازد.