15 دلیل برای عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک
- مرجع آزمون های آنلاین رایگان
- شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
- فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
- ارائه آموزش های صوتی و تصویری
- ارائه مطالب علمی و روان شناسی
- گروه سنی کودکان تا بزرگسالان
اختلال افسردگی عمده، نوعی اختلال روانی است که با علائم موثر (مثل ناراحتی)، علائم شناختی (مثل اختلال در تمرکز) و علائم جسمی (مثل تغییر اشتها یا وزن) شناخته میشود. تمام افراد افسرده که به درمان نیاز دارند، موفق به دریافت آن نمیشوند. علت واضح اول عدم آگاهی نسبت به افسردگی است که می تواند با تست افسردگی از بین برود. اما چه عواملی مانع از دریافت درمان برای افسردگی میشود؟ به عبارت دیگر مهم است که دلیل عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک را بدانیم و با بررسی این دلایل، موضوع را رفع کنیم.
به تازگی مقالهی جدیدی در زمینهی خدمات روانپزشکی توسط چکراود و همکارانش منتشر شد که به دلایل عدم دریافت درمان توسط افراد افسرده – با علم به این که به درمان نیاز دارند- میپردازد. همچنین مدلی برای شناخت این افراد ارائه شده است.
عواملی که باعث عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک و درمان افسرگی میشود
کمتر از نیمی از بزرگسالان امریکا درصورت ابتلا به بیماری روانی تحت درمان قرار میگیرند. برای مثال، براساس اطلاعات سال 2014، تنها 19 میلیون نفر از بین 44 میلیون بزرگسال آمریکایی که دچار بیماری روانی بودند تحت درمان قرار گرفتند.
تحقیق پیش رو به بررسی دلایل عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک میپردازد و اطلاعات آن برگرفته از ارزیابی ملی مصرف دارو و سلامت طی سالهای 2014 تا 2008 است. نمونهی تحقیق شامل 20,785 بیمار مبتلا به افسردگی عمده بود. اکثر این افراد بین 49 تا 18 سال سن داشتند و سفیدپوست بودند (77 درصد). نیمی از آنها تحت پوشش بیمهی خصوصی قرار داشتند.
فهرستی از 15 توجیه احتمالی به بیمارانی که نیاز به درمان افسردگی را احساس میکردند، اما تحت درمان قرار نگرفتند (30 درصد) داده شد. از این افراد سوال شد:«کدام یک از این عبارتها باعث شده تحت درمان یا مشاورهی مورد نیاز قرار نگیرند و باعث عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک شده است؟»
بیشتر از نصف شرکتکنندگان فقط یک عبارت را انتخاب کردند. این درحالی است که 18 درصد دو عبارت، 12 درصد سه عبارت و غیره را انتخاب کردند.
اصلیترین دلایل عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک هنگام افسردگی :
در ادامه فهرست حاوی 15 دلیل برای عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک و در نتیجه عدم دریافت درمان افسردگی به همراه نرخ اظهار نظر شرکتکنندگان آمده است (ترتیب عبارات بر اساس نظرات شرکتکنندگان از کمتر به بیشتر است):
- امکان حمل و نقل نداشتم (5.8 درصد)
- نمیخواستم دیگران بفهمند (6.5 درصد)
- بیمه این هزینه را پوشش نمیدهد (6.5 درصد)
- بابت تاثیر درمان روی کارم نگران بودم (8.1 درصد)
- آن موقع فکر نمیکردم به درمان نیاز دارم (8.6 درصد)
- بابت محرمانگی نگران بودم (9.7 درصد)
- فکر نمیکردم درمان به من کمک کند (10.9 درصد)
- از حرف همسایهها میترسیدم (11 درصد)
- بیمه کفاف هزینههای درمان را نمیداد (11.7 درصد)
- وقتش را نداشتم/ سرم شلوغ بود (14.2 درصد)
- فکر میکردم مجبورم دارو مصرف کنم (15.2 درصد)
- دلیل دیگری داشتم (15.3 درصد)
- نمیدانم باید به کجا مراجعه کنم (16.7 درصد)
- فکر میکردم میتوانم بدون درمان شرایط را مدیریت کنم (22.2 درصد)
- از عهدهی هزینهی درمان برنمیآیم (47.7 درصد)
بررسی دلایل افراد افسرده برای عدم مراجعه به پزشک
در مجموع، بیش از نصف شرکتکنندگان اظهار داشتند مسئلهی مالی دلیل عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک برای درمان افسردگی (به صورت تراپی یا دارو) بوده است.
ممکن است نگرانیهای مالی ناشی از فرضیههای نادرست باشد. همانطور که چکراود نشان داده «هزینهی بعضی از داروهای ضد افسردگی کمتر از 10 دلار در ماه است و اگر فرد تحت پوشش بیمهی درمان، بیمهی مدیکید و برنامهی بیمهی سلامت کودکان باشد، رایگان خواهد بود.»
بعضی از دلایل هم از علائم افسردگی است. مثلا، طبیعی است که فرد افسرده دچار این باور بدبینانه باشد که درمان جواب نخواهد داد.
نتایج این تحقیق به محققان کمک کرد مدلی ارائه دهند که 72 درصد از کسانی را که نیاز به درمان را احساس میکنند اما کاری برای آن انجام نمیدهند مشخص میکند. بهعلاوه، این مدل از بین 15 دلیل برای عدم دریافت درمان، 10 مورد را پیشبینی کرده بود.
قابل پیشبینیترین عامل برای عدم دریافت درمان، فکر به خودکشی است. احتمال مراجعه برای درمان در افرادی که بهطور جدی به کشتن خود فکر کرده بودند (مثلا، نقشهی خودکشی کشیده بودند) کمتر بود.
چطور میتوان دلایل عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک را کاهش داد؟
گام بعدی این تحقیق در مورد عدم مراجعهی افراد افسرده به پزشک جستجو برای راهی است تا از شدت این عوامل بازدارنده کاسته شود.
از آنجاییکه انرژی پایین و کمبود انگیزه ازجمله ویژگیهای اصلی افسردگی است، «گاهی لازم است برای تشویق بعضی از افراد به قرار گرفتن تحت درمان از روشهای سختگیرانه بهره جست تا هدفگیری بهتر بیمارانی که به تشویق و انگیزه نیاز دارند باعث ارزشمند بودن این اقدامات شود».
باید به اطلاع عموم مردم رساند که درمان- حداقل درمان از طریق دارو- لزوما هزینهی گزاف ندارد و گزینههای ارزانتر هم وجود دارد.
در نتیجه، باید به هر دو عامل بازدارندهی عملی و روانشناختی که افراد را از قرار گرفتن تحت درمان باز میدارد توجه کرد. موانع عملی شامل نگرانی مالی (چه واقعی چه فرضی)، امکان حمل و نقل، عدم آگاهی از روشهای مراجعه برای درمان و غیره میشود.
ازجمله موانع روانشناختی میتوان به نگرانی بابت انگ خوردن و تردید نسبت به تاثیر درمان اشاره کرد. توجه به هر دو عامل باعث میشود احتمال مراجعهی میلیونها آمریکایی برای قرار گرفتن تحت درمان مورد نیاز افسردگی افزایش یابد.