اخبار روان شناسی

4 نکته درباره روان‌شناسی مثبت‌گرا

خدمات تن دار نیک
  • مرجع آزمون های آنلاین رایگان
  • شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
  • فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
  • ارائه آموزش های صوتی و تصویری
  • ارائه مطالب علمی و روان شناسی
  • گروه سنی کودکان تا بزرگسالان

روان‌شناسی مثبت‌گرا  بر خلاف روان­شناسی سنتی که بیشتر روی علل و علائم بیماری روانی و اختلالات عاطفی تمرکز دارد، بر روی خصوصیات، الگوهای فکری، رفتار و تجاربی که آینده‌­نگر هستند تاکید می­‌کند و باعث بهتر شدن کیفیت زندگی روزانه­‌ی فرد می‌­شود. این موارد شامل خوش­بینی، معنویت، امیدواری، شادی، خلاقیت، پشتکار، عدالت و تمرین اراده­‌ی آزاد است.

در‌ واقع روان­شناسی مثبت­گرا به­‌ جای رفتن سراغ نقاط ضعف، به نقاط قوت می­‌پردازد. روان‌شناسی مثبت‌گرا قصد ندارد جایگزین روش­‌های سنتی روان­‌درمانی شود که روی تجارب منفی تمرکز دارد، بلکه در عوض می­‌خواهد فرایند درمان را بسط دهد و تعادل بیشتری به آن ببخشد.

چه زمانی از روان‌شناسی مثبت‌گرا استفاده می‌کنیم؟

می­‌توان در محیط‌­های آموزشی و موسسات سلامت روان یا مطب­‌های خصوصی مشاوره درمورد کودکان و بزرگسالان از این روش روان‌شناسی مثبت‌گرا استفاده نمود. خارج از فضای درمان، مثلا در مدیریت منابع انسانی و مدیریت بیزینس، نیز می­‌توان از روان‌شناسی مثبت‌گرا بهره جست.

انتظار ما از روان‌شناسی مثبت‌گرا

گاهی به روان‌شناسی مثبت‌گرا «علم شاد زیستن» نیز گفته می­‌شود. یکی از سوالاتی که روان­شناسی مثبت­گرا سعی در ارائه‌­ی پاسخ برای آن دارد این است که: آیا می‌­توان هم‌زمان شاد  همچنین واقع­‌بین بود؟ روان­شناسی مثبت­گرا در عین به رسمیت شناختن مشکلات دنیا و فرد، معتقد است باز هم می‌­توان زندگی خلاق، پرمعنا و رضایت­‌بخش داشت. هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد که در نتیجه آن، به جای مختل کردن زندگی اجتماعی، حرفه‌­ای و معنوی، آن را بهتر می­‌کند. روان­شناسان و مشاوران مثبت­گرا از روش­‌های مختلف برای تقویت خودآگاهی فرد و شناخت خصوصیات و نقاط قوت استفاده می‌­کنند.

هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد
هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد

روان‌شناسی مثبت‌گرا چه تاثیری دارد؟

جنبش روان‌شناسی مثبت‌گرا در سطح گسترده از دهه­‌ی 50 و 60 میلادی و با معرفی رویکرد انسانی به روش‌­های درمان آغاز شد. دیری نگذشت که روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.

اواخر دهه­‌ی 90، روان­شناسی به نام مارتین سلیگمن دریافت محققان و متخصصان باید برای پیشگیری از بروز اختلال روانی نگاه دقیق­‌تری به نقاط قوت انسان داشته باشند و به دنبال راهی بگردند تا خصوصیات مثبت را در افراد جوانی که در معرض عواطف و رفتار ناسالم هستند و ممکن است دچار اختلال روانی شوند، تقویت کنند. سلیگمن این مسئله را مطرح کرد که اگر روان‌­درمانی می­‌خواهد در آینده موفق باشد، نباید صرفا حول محور صحبت درمورد مشکلات بچرخد؛ بلکه افراد باید در روان‌­درمانی نقاط قوت خود را بشناسند و استفاده از آن را یاد بگیرند.

او پیشنهاد داد تمرین شادی می­‌تواند تاثیر مثبت و پایداری در زندگی افراد افسرده، مضطرب یا دچار کشمکش درونی ایجاد کند.

روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.
روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.

چشم‌انداز روان‌شناسی مثبت‌گرا

می‌­توان از علم روان‌شناسی مثبت‌گرا در تمام سطوح مربی­گری، مشاوره و روان­‌درمانی استفاده کرد. شما می‌توانید به دنبال متخصص مجرب در زمینه­‌ی روان­شناسی مثبت­گرا بگردید. علاوه بر پیدا کردن کسی که سابقه­‌ی تحصیلات، تجربه و مهارت او در روان‌شناسی مثبت‌گرا بالاست، دنبال کسی بگردید که برای مطرح کردن مسائل شخصی خود با او احساس راحتی می­‌کنید.

سخن نهایی

همان‌طور که ذکر شد، روان‌شناسی مثبتگرا به دنبال این نیست که جایگزین روش‌های سنتی شود و یا آن‌ها را انکار کند؛ بلکه این روش در تلاش است که در کنار دیگر روش‌های روان‌شناسی و روان‌درمانی بتواند زندگی شاد و رضایتمندی را برای افراد ایجاد کند.

منبع
psychologytoday
نمایش بیشتر

عظیمی

کارشناس ارشد روان شناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
error: