افسردگی

درمان افسردگی کودک و نوجوان

خدمات تن دار نیک
  • مرجع آزمون های آنلاین رایگان
  • شخصیت، ازدواج، روابط، آسیب شناسی
  • فردی، شغلی، تحصیلی، سازمانی و ...
  • ارائه آموزش های صوتی و تصویری
  • گروه سنی کودکان تا بزرگسالان

درمان کودکان و نوجوانان افسرده یکی از چالش انگیزترین موضوعات بالینی و بهداشت روانی عموم یاست. با توجه به میزان مرگ و میر شدید ناشی از اختلال افسردگی اساسی نوجوانی، بازبینی ادبیات مربوط برای دستیابی به بهترین گزینه های درمانی ضروری به نظر  می رسد. در این خصوص، هرچند که پیشگیری اولیه همواره کارآمد و مؤثر نبوده است ولی شواهد نشان می دهد پیشگیری ثانویه (مداخله های درمانی) می تواند مشکلات روانی  اجتماعی آتی را به طور چشمگیری کاهش دهد.

روان درمانی و دارو درمانی برای کودکان و نوجوانان دارای اختلال های افسردگی مفید تشخیص داده شده است. هرچند شواهد نشان می دهند که روان درمانی برای اغلب کودکان افسرده مقدم بر دارو درمانی است . با این حال مجموعه ای از درمانهای روان شناختی شامل درمان حمایتی، درمان های بینش مدار، بازی درمانی، رفتاردرمانی، خانواده درمانی و حتی روا ندرمانی والدین و آموزشهای بهداشتی مانند پیشگیری از فشار روانی زیاد به کودکان به دلیل ضعف عملکرد یادگیری یا تنزل به کلاس پایی نتر یا انتقال از یک مدرسه به مدرسه دیگر سودمند شناخته شده است.

جالب توجه است که یکی از درمان های اصلی افسردگی بزرگسالان، یعنی داروهای ضد افسردگی، برای کودکان بی اثر شناخته شده است. اثرات برخی از داروهای ضد افسردگی بیش از اثر دارونما نیست. البته استثنا هم وجود دارد.

انواع رویکردهای درمان روانشناختی در کلینیک ها استفاده می شود، اما نتایج آنها کمتر مورد ارزیابی قرار می گیرد.  رویکرد شناختی-رفتاری که در مورد بزرگسالان موفقیت آمیز است نیز برای کودکان مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به نتایج چند پژوهش کنترل شده، پیشرفت ها تا اینجا نویدبخش بوده اند.

دارو درمانی

دارو درمانی در درمان افسردگی اساسی شایع است، اما تحقیقات تاثیر دارودرمانی صرف را متوسط ارزیابی کرده اند:

ضد افسردگی های سه حلقه ای TCAS:

مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز :MAOI

مهارکننده ی سروتونین SSRI: SSRI ها تولید سروتونین را تنظیم می کنند.

درمان شناختی رفتاری

اخیراً درمانهای شناختی  رفتاری، درمان انتخابی برای اختلال‌های افسردگی کودکان و نوجوانان تلقی می شوند. البته برخی اشاره کرده اند درمان های شناختی رفتاری برای افسردگی با شدت متوسط در کودکان و نوجوانان مفید است و این نوع درمان برای افسردگی‌های شدید هنوز توصیه نمی شود پژوهشی روی نوجوانان افسرده به نتایج امیدبخشی رسید. لوینسون وهمکاران (لوینسون، کلارک، هاپز واندروز،1990) برنامه درمانی را تهیه وارزیابی کردند که شامل یک گروه شناختی-رفتاری بود و طی آن، مهارت هایی را برای افزایش فعالیت های خوشایند، کنترل افکار افسرده ساز، بهسازی تعاملات اجتماعی و حل تعارض به اعضا آموختند.

بازی درمانی

اغلب بازی درمانی در میان متخصصان بالینی دارای جهت گیری پویا بوده و درمان انتخابی برای کودکان قبل از دوره نوجوانی است. برای کودکان کوچکتر، بازی وسیله ای وسیله ای برای ابراز خود و ارتباط با کودکان دیگر و بزرگسالان است. درمان گرهای دارای جهت گیری های نظری مختلف دریافته اند که بازی یک کودک معناهای مختلفی دارد و ممکن است در جهت تلاش برای حل مشکلات به کار گرفته شود. بازی ممکن است کارکردهای دیگری داشته باشد از جمله ابراز احساسات، به دست اوردن حس کنترل، مقابله با موقعیت های مشکل افرین، برقراری ارتباطات با دیگران، و تحول ارتباطات در درمان، متخصصان می توانند از بازی برای ترویج رابطه همراه با اعتماد با کودک استفاده کنند. به علاوه بازی ممکن است به درمانگر کمک کند کودک را بهتر درک کند، همچنین موضوعات روان شناختی مختلفی در محتوا وسبک فعالیت های بازی کودکان ظاهر می شود.

درمان روان پویشی قصه درمانی

از جمله درمان های روان شناختی افسردگی، روان درمانی روان پویشی است که طی آن درمانگر با استفاده از روشهای مختلف به کودک افسرده کمک می کند تا افکار، احساسات و تخیلات خود را ابراز کند و رابطه بین احساسات و هیجان های ناخودآگاه و عملکردهایش را دریابد. یکی از این روش ها گوش کردن به قصه یک کودک است. ترغیب کودک افسرده به شرح دادن قصه خودش به هر طریقی که می تواند بسیار درمان کننده است و می تواند در تسکین بخشیدن به نشانه های افسردگی مؤثر واقع شود. این فن در متون پژوهشی قصه درمانی[1]  نامیده می شود.

منبع
مشاورانه
نمایش بیشتر

عظیمی

کارشناس ارشد روان شناسی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
error: